MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Neurologie
ICPC:
N
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Multiple Sclerose (assistenten)
Accreditatie Periode: 01-11-2017 t/m 01-11-2019
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Neurologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Multiple sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). In de beschermende laag rondom zenuwbanen (myeline) ontstaan ontstekingen en littekens, waardoor sommige zenuwen minder goed of niet meer functioneren. Dit kan leiden tot zeer uiteenlopende klachten. Bij sommige mensen gaan de klachten op en neer, bij anderen nemen ze langzaam maar zeker toe. Het verloop van de ziekte verschilt sterk: sommige patiënten hebben uiteindelijk een rolstoel nodig, maar anderen niet.

Het is de meest voorkomende invaliderende neurologische aandoening bij mensen van jongvolwassen leeftijd. MS is geen dodelijke ziekte; de levensverwachting is wel met een aantal jaren verkort. MS-patiënten die rolstoelgebonden of bedlegerig zijn geworden overlijden aan de algemene complicaties en niet aan de ziekte zelf. Complicaties bij MS zijn bijvoorbeeld infecties van urine- en luchtwegen, decubitus en trombo-embolische complicaties. Met de huidige therapieën, blijven MS-patiënten langer mobiel met een betere kwaliteit van leven. Ook de levensverwachting wordt erdoor verlengd. In Nederland hebben naar schatting 17.000 mensen deze ziekte. Een apotheek zal gemiddeld te maken krijgen met de zorg voor ongeveer 10 MS-patiënten per jaar.

Deze cursus voorziet je van achtergrondinformatie rond Multiple Sclerose. We gaan in op de kenmerkende symptomen, de mogelijke oorzaken, hoe vaak het voorkomt en de verschillende fasen bij MS. De diagnostiek en de niet-medicamenteuze behandeling komen kort aan de orde. Daarna worden de medicamenteuze behandeling en de daarbij behorende voorlichting aan de patiënt uitgebreid besproken. Omdat MS-patiënten hun medicatie via verschillende wegen krijgen voorgeschreven, speelt de apotheek een belangrijke rol bij de medicatiebewaking. Door een goede medicatiebewaking met het signaleren van interacties en contra-indicaties, kan de apotheek ervoor zorgen dat de behandeling in overleg met de behandelend arts, zo optimaal mogelijk verloopt.

Na afloop van deze cursus ken je de achtergronden van Multiple Sclerose (MS). Tevens ben je bekend met de medicatie voor Multiple Sclerose. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met Multiple Sclerose.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!