MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 3 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Endocrinologie
onderwerp(en):
Diabetes
ICPC:
T
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
3
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Diabetes Mellitus type 1 en insulinetherapie (assistenten)
Accreditatie Periode: 21-02-2018 t/m 21-02-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Endocrinologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Diabetes mellitus betekent letterlijk ‘honingzoete doorstroming’. Het dankt zijn naam aan de ontdekking van eeuwen geleden dat urine van patiënten met deze ziekte zoet was.

De belangrijkste vormen van diabetes zijn:

  • Diabetes Mellitus type 1 (DM1)
  • Diabetes Mellitus type 2 (DM2)

Van de volwassenen met diabetes mellitus heeft ongeveer 10% DM1, van kinderen met diabetes heeft 98% DM1. Onderzoek heeft aangetoond dat de incidentie van beide vormen van DM onder kinderen in de nabije toekomst flink zal stijgen.

Bij alle vormen van diabetes mellitus bestaat er een stoornis in opslag en verwerking van glucose. Hierdoor is er te veel glucose in het bloed (hyperglykemie) en wordt er glucose uitgeplast (glucosurie). Diabetes mellitus veroorzaakt veranderingen in de koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling.

In 1921 werd vastgesteld hoe de insuline die door de alvleesklier wordt aanmaakt, is samengesteld. Een jaar later werd insuline op de markt gebracht als medicijn. Sinds die tijd is de kennis over diabetes verder toegenomen. De behandeling van diabetespatiënten is daardoor zo veranderd, dat de levensverwachting en de kwaliteit van leven sterk is toegenomen. Er wordt meer aandacht besteed aan het opsporen van diabetes. Ook wordt er steeds meer gestreefd naar een goede glucoseregulatie. Ook het voorkómen van vetzucht (adipositas) en de behandeling van hoge bloeddruk (hypertensie) en dyslipidemie (verstoring van de cholesterolbalans) zijn van groot belang voor het verminderen van de complicaties.

In deze cursus lees je hoe vaak DM1 voorkomt, wat de kenmerkende symptomen zijn, wat de oorzaken zijn en hoe de diagnose wordt gesteld.
Er wordt aandacht besteed aan de risicofactoren die een rol spelen bij het ontstaan van DM1 en aan de (langetermijn)complicaties van deze ziekte. Vervolgens komt de behandeling met insuline uitgebreid aan bod. Uiteraard wordt door de cursus heen ook jouw rol bij de begeleiding van diabetespatiënten belicht.

Na afloop van deze cursus kun je op een klantgerichte wijze recepten voor insulinen afhandelen en daarbij de patiënten met diabetes mellitus passende voorlichting en advies geven.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!