MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Overig
categorie(ën):
Algemeen & overig
onderwerp(en):
Obesitas
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Obesitas (assistenten)
Accreditatie Periode: 10-07-2018 t/m 10-07-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Algemeen & overig'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Wereldwijd komt overgewicht en obesitas (‘vetzucht’) steeds vaker voor. Niet alleen volwassenen, maar ook steeds meer kinderen zijn te dik. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) spreekt zelfs van een wereldwijde epidemie van overgewicht en obesitas. Obesitas wordt door de WHO gedefinieerd als een chronische ziekte, waarbij zich in het lichaam vet opstapelt. Deze vetstapeling brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee.

Belangrijk in deze definitie is vooral het feit dat obesitas een chronische ziekte genoemd wordt. Het geeft aan dat er vanuit de gezondheidszorg aandacht aan moet worden besteed. Dit betekent dat de diagnostiek, behandeling, begeleiding en preventie van obesitas, serieuze aandacht van arts en apotheek verdienen.

Obesitas is bij de meeste mensen een levenslange aandoening. Tot nu toe kan obesitas niet worden genezen. Maar dit betekent uiteraard niet dat behandeling van obesitas zinloos is. Want door te behandelen, blijkt men wel in staat te zijn het lichaamsgewicht te verlagen, waardoor allerlei gezondheidsrisico’s kleiner worden. Als apothekersassistent zal je ook steeds vaker te maken krijgen met patiënten met overgewicht en obesitas in de apotheek. Om deze patiënten optimaal te kunnen voorlichten en adviseren, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de theorie rond overgewicht en obesitas. Daarbij is het nodig dat je uitleg kunt geven over de gezondheidsrisico’s van overgewicht en dat je adviezen kunt geven over een gezonde voeding en leefstijl.

In deze cursus leer je wat we nu precies verstaan onder obesitas, wanneer er sprake is van overgewicht en obesitas, hoe de hoeveelheid lichaamsvet kan worden gemeten en hoe het zit met de vetverdeling. Uiteraard wordt aandacht besteed aan het vóórkomen en het ontstaan van obesitas. Vervolgens word je verder op de hoogte gebracht van de omvang van het probleem. Na opsomming van de gezondheidsrisico’s en de ziekten ten gevolge van obesitas, wordt de behandeling van obesitas besproken. Hierbij wordt naast voeding en leefstijl ook aandacht besteed aan eventuele farmacotherapie.

Na afloop van deze cursus ken je de oorzaken en risicofactoren van obesitas en kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten met (een verhoogd risico op) obesitas.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!