MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2,5 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Algemeen & overig, Farmacologie
onderwerp(en):
Pijn
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2,5
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Pijnprikkels en pijnstillers (assistenten)
Accreditatie Periode: 17-03-2019 t/m 17-03-2021
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Algemeen & overig' of 'Farmacologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Wist je dat in Nederland circa twintig procent van de bevolking matige tot ernstige chronische pijnklachten heeft? Ongeveer vijf procent van deze patiënten heeft neuropathische pijnklachten, oftewel zenuwpijn.

Pijn is een van de meest voorkomende symptomen bij patiënten met kanker. Tot 70% van de patiënten zal op een bepaald moment in hun ziekte pijn gaan ervaren. Pijn kan al aanwezig zijn voordat de diagnose kanker wordt gesteld; de pijn kan aanhouden of ontstaan tijdens de behandeling. Pijn is uitputtend, niet alleen in lichamelijke zin, maar juist ook op het psychologische en sociale vlak: pijn beïnvloedt het dagelijkse doen en laten van de patiënt, maar ook van zijn of haar mantelzorger.

Het onderwerp opioïden is een belangrijk onderwerp in de apotheek. Opioïden zijn onze krachtigste pijnstillers en worden vaak ingezet bij ernstige aandoeningen. Voor de patiënten is het gebruik van opioïden soms nog beladen, en daarnaast kunnen er misverstanden over opioïden bestaan. Bij nauwkeurig gebruik is het echter nog steeds de 'Gouden Standaard' als het gaat om pijnbestrijding.

In deze cursus komen de verschillende aspecten van het gebruik van diverse pijnstillende medicatie aan bod. Een belangrijk deel gaat over het gebruik van opioïden. De verschillende vormen, het gebruik in specifieke situaties en veel praktische zaken omtrent het gebruik van opioïden komen aan de orde. Als apothekersassistente kun je namelijk een belangrijke rol spelen bij de voorlichting over opioïden. We starten met de vraag wat pijn eigenlijk is en hoe een pijnprikkel ontstaat. Ook worden in het kort de achtergronden van diverse soorten pijn besproken. Aan het eind van elk hoofdstuk vind je een korte samenvatting.

Na afloop van deze cursus ben je op de hoogte van de verschillende soorten pijn en de verschillende soorten pijnstillende geneesmiddelen voor de behandeling van pijn. Tevens kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten en naasten/verzorgenden van patiënten met vragen over pijn, pijnmedicatie in het algemeen en het gebruik van opioïden in het bijzonder.

Na afloop van deze cursus weet je:

  • hoe pijn ontstaat en welke soorten pijn er zijn.
  • welke soorten pijnmedicatie er zijn en wanneer die worden toegepast.
  • wat de plaats is van de sterkwerkende opioïden bij acute en chronische pijn en bij pijn bij kanker.
  • adviezen die je kunt geven aan patiënten die opioïden (gaan) gebruiken.
  • hoe neuropathische pijn wordt behandeld.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!