MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
GGZ/Psychiatrie
categorie(ën):
GGZ & psychiatrie
onderwerp(en):
Autisme/ADHD
ICPC:
P, Z
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - ADHD: meer dan een modeziekte (assistenten)

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder, ofwel aandachtstekortstoornis mét hyperactiviteit) is al jaren onderwerp van publiek debat. Ieder heeft er zo zijn mening over. Is het echt een ziekte, of is het meer een omschrijving van een bepaald gedrag? Is het erfelijk, of wordt ADHD veroorzaakt door omgevingsfactoren en/of opvoeding? Is het een modeziekte?

ADHD is een diagnose die meestal in verband wordt gebracht met drukke, impulsieve kinderen. Dat ADHD bij volwassenen voorkomt, was tot een aantal jaren geleden grotendeels onbekend. Vroeger werd aangenomen dat kinderen er overheen groeien in de puberteit. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat dit niet juist is: 30-60% van de kinderen met ADHD houdt klachten als volwassene.

Daarnaast zien we een verschuiving bij de behandeling van ADHD naar minder medicatie. Vragen die hierbij gesteld kunnen worden, zijn:

  • Is medicatie wel nodig?
  • Wat zijn de langetermijngevolgen van medicijnen?
  • Zijn er alternatieve methoden?

ADHD komt vaak voor: bij ongeveer 5% van kinderen op de basisschoolleeftijd en iets minder vaak bij jongvolwassenen. ADHD is een psychiatrische stoornis met (ernstige) gedrags- en concentratieproblemen, die een grote belasting vormen voor het gezin en de school. Deze belemmeren de ontwikkeling van het kind. De stoornis gaat vaak samen met andere (psychische) stoornissen zoals opstandig en agressief gedrag, motorische onhandigheid, autisme, overmatig gebruik van alcohol en drugs op hogere leeftijd, depressie en stoornissen met betrekking tot de persoonlijkheid, angst, leren en taal en met tics. Bij kinderen die niet hyperactief zijn wordt vaak gesproken van ADD (attention deficit disorder).

In deze cursus gaan we in op de diverse aspecten van ADHD. De kenmerken van ADHD en ADD, het voorkomen, de mogelijke oorzaken en risicofactoren, maar ook de gevolgen van leven met ADHD worden besproken. Hoe wordt ADHD vastgesteld? En uiteraard schenken we uitgebreid aandacht aan de medicatie bij ADHD: de werking, de bijwerkingen en interacties van deze geneesmiddelen. Over ADHD in het algemeen, en over de medicatie in het bijzonder, bestaan allerlei verhalen. Deze zijn soms waar, bevatten soms een kern van waarheid en zijn soms ook complete onzin. Een belangrijke reden voor jou als assistente om goed op de hoogte te zijn en ouders en kinderen goed te kunnen voorlichten over ADHD en medicatie, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken.

Na afloop van deze cursus ben je bekend met de mogelijke oorzaken en klachten bij volwassenen en kinderen met ADHD. Ook ben je bekend met de adviezen en medicatie bij ADHD. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten en ouders van kinderen die te maken hebben met ADHD.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!