MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 3 uur
organisatie
AccreDidact BV
kosten
basistarief
€ 45,20
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Reizigersgeneeskunde, Epidemiologie, Farmacologie, Microbiologie
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
3
punten
abonnement
e
learning
AccreDidact Apothekersassistent 19/03 - Reismedicatie
Accreditatie Periode: 15-10-2019 t/m 15-10-2021
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Reizigersgeneeskunde', 'Epidemiologie'|'Farmacologie' of 'Microbiologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Vragen over medicatie op reis komen regelmatig voor in de apotheek. Het kan gaan over vaccins, malariamiddelen, antibiotica of pillen tegen hoogteziekte die zijn voorgeschreven door een huisarts, GGD of Travelclinic als men daar een reizigersadvies heeft gekregen. Het kunnen ook vragen zijn over meenemen van de eigen (onderhouds)medicatie of men wil advies welke middelen zinvol zijn om mee te nemen voor zelfzorg. Veel reizigers weten niet goed wat ze kunnen verwachten op hun bestemming. Welke klachten er vaak voorkomen, of er betrouwbare apotheken zijn en welke middelen je daar kunt krijgen.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) is de organisatie die de kwaliteit van de reizigersadvisering in Nederland bevordert. Het centrum geeft richtlijnen uit, accrediteert nascholingen en beheert een register van artsen en verpleegkundigen die voldoen aan de opleidingseisen. Verder registreert het LCR de erkende gele koorts centra. Mensen die reizigersadvies vragen, wordt geadviseerd dit te doen bij een reizigersadviseur die is aangesloten bij het LCR. De namen en adressen zijn te vinden op de website www.LCR.nl. Als men een gele koorts vaccinatie nodig heeft, is het bovendien van belang dat de instelling is erkend als gele koorts centrum. Ook dat is op de LCR-website te vinden.

Sommige apotheken geven ook individueel reizigersadvies. Omdat het stellen van indicatie voor vaccinatie of malariamiddelen een voorbehouden handeling betreft, kan dit alleen als de apotheek samenwerkt met een arts die verantwoordelijk is voor de advisering.

Veel mensen gaan echter zonder reizigersadvies op reis, zeker bij reizen binnen Europa. Voor hen is het fijn als ze met vragen bij de apotheek terecht kunnen. En ook bij mensen die wel reizigersadvies hebben gehad, kan de apotheek een belangrijke rol spelen. In het reizigersadvies komen meestal slechts enkele onderwerpen aan bod. Soms wordt alleen over vaccinaties gesproken. Voor meer algemene adviezen is weinig tijd.

Als mensen met een recept voor malariapillen, hoogteziektemedicatie of reizigersvaccins aan de balie komen, kun je informeren of ze nog andere vragen hebben over de reisapotheek. Als ze medicatie gebruiken, kun je kijken of ze die zonder meer kunnen meenemen of dat er bijzondere eisen aan worden gesteld. Verder kun je ze algemene adviezen geven over het meenemen van medicatie en zelfzorg tijdens de reis.

Na afronding van dit nascholingsprogramma weet je wat de aandachtspunten zijn bij meenemen van medicatie op reis. Je weet wat malaria is en hoe malariamiddelen gebruikt moeten worden. Je kent de verschijnselen en preventie van hoogteziekte. Je bent in staat reizigers algemene voorlichting te geven over preventie en zelfzorg van veel voorkomende gezondheidsklachten.

Dit leerdoel bereik je na het afronden van dit programma, doordat je:

  • weet welke malariamiddelen worden voorgeschreven en hoe het gebruik is bij profylaxe en noodbehandeling.
  • weet welke vaccins het meest worden geadviseerd bij reizigers en wat de vaccinatieschema’s en werkingsduur van deze vaccins zijn.
  • de verschijnselen van hoogteziekte kent en weet wat je kunt doen om klachten te voorkomen of beginnende klachten te behandelen.
  • weet welke voorlichting je kunt geven over zelfzorg bij veel voorkomende reizigerskwalen.
  • weet voor welke medicatie je een verklaring nodig hebt als je de grens over gaat en waar je deze verklaring kunt aanvragen.
  • weet wat de voor- en nadelen zijn van behandeling van reizigersdiarree met antibiotica.
  • bekend bent met de informatiebronnen waarnaar je patiënten met vragen kunt verwijzen.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!