MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Dermatologie
ICPC:
S
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Eczeem: medicatie en adviezen (assistenten)
Accreditatie Periode: 02-10-2019 t/m 02-10-2021
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Dermatologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening, vooral bij kinderen: ongeveer bij 1 op de 5 kinderen komt het voor. Er zijn verschillende vormen van eczeem. De meest voorkomende vorm van eczeem is constitutioneel eczeem (CE), ook wel atopisch eczeem genoemd.

Hoewel het geen levensbedreigende aandoening is, kan eczeem de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Het is vaak niet alleen voor de patiënt zelf een erg belastende aandoening, maar ook – in het geval van kinderen – voor de ouders. Bij oudere kinderen en volwassenen kan eczeem invloed hebben op het schoolleven, het sociale leven, de vrijetijdsbesteding en intieme relaties. In verreweg de meeste gevallen kan eczeem behandeld worden door de huisarts. De behandeling bestaat meestal uit voorlichting en het gebruik van indifferente middelen (middelen zonder werkzame stof) en lokale corticosteroïden.

Als apothekersassistent kun je op verschillende manieren de patiënt met eczeem of, in het geval van kleine kinderen, de ouder(s) ondersteunen:

  • door te zorgen voor goed schriftelijk voorlichtingsmateriaal en bijsluiters - ook bij magistrale receptuur.
  • door te zorgen voor goede mondelinge voorlichting - hiervoor is zowel een goede kennis van eczeem, als van de gevolgen op de kwaliteit van leven, nodig
  • door te letten op het afhaalgedrag - zo kun je mogelijk verkeerd gebruik en therapieontrouw signaleren en vervolgens bespreken met de patiënt

In deze cursus leer je veel over de verschillende vormen van eczeem en over de behandeling ervan. Verschillende praktijkvoorbeelden maken duidelijk op welke manier je patiënten met eczeem optimaal kunt helpen.

Na afloop van deze cursus ken je de mogelijke achtergronden van het ontstaan van verschillende vormen van eczeem en de bijbehorende klachten. Ook ben je bekend met de behandelmogelijkheden en medicatie bij eczeem. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met eczeem, zowel op het gebied van niet-medicamenteuze adviezen als op het gebied van medicatie.

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • wat is eczeem?
  • hoe vaak komt eczeem voor?
  • welke verschillende soorten eczeem zijn er?
  • wat zijn de verschijnselen?
  • hoe wordt de diagnose gesteld?
  • welke niet-medicamenteuze adviezen kun je geven?
  • welke medicamenteuze behandeling kun je geven?
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!