MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
Reeks
organisatie
Health[e]Foundation
kosten
basistarief
Gratis
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Overig
categorie(ën):
Algemeen & overig, GGZ & psychiatrie
onderwerp(en):
Cultuurverschillen
ICPC:
A
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
3
punten
locatie
AMC-Health[e]Foundation
Meibergdreef 5
1105 AZ Amsterdam-Zuidoost
☎ +3120 5665 467
overig
27
Jun
2017
Refugee Care[e]Education - Zorg voor vluchtelingen
Deze bijeenkomst is reeds geweest
Wilt u toekomstige nascholingen vinden:
Op het gebied van:
'Algemeen & overig' of 'GGZ & psychiatrie'
Van aanbieder:
Health[e]Foundation
In de omgeving:
Amsterdam-Zuidoost

Aanleiding Verslechterde omstandigheden drijven steeds meer vluchtelingen naar Europa en daarbuiten, al de overgrote meerderheid blijft in de regio. In 2015 vroegen 43.093 mensen asiel aan in Nederland in 2016 waren dat er 18.171. Op veel asielaanvragen werd positief beslist (80% in 2015). Op 17 januari woonden nog 26.185 statushouders in de centrale opvang, waarvan 32% uit Syrië afkomstig is. Dat betekent dat veel statushouders verspreid over het land een woning toegewezen zullen krijgen. Over de gezondheid van deze relatief nieuwe groep vluchtelingen is nog niet veel bekend, maar ook zij zijn niet bekend met ons systeem van zorg.

De psychische problemen van migranten door trauma’s uit oorlogsgebieden, de lange reis en na aankomst stapelen zich op. De effecten van conflict en ontheemding op de geestelijke gezondheid en psychosociaal welzijn van Syriërs zijn enorm. Onderliggende ziekten en psychische problemen zullen tijdens periodes van stress vroeger of later naar boven komen. De meegemaakte conflicten alsook de zorgen over de Syrische situatie in combinatie met de dagelijkse stress (armoede, werkloosheid, gebrek aan basisbehoeften en diensten, zorgen over geweld en uitbuiting, discriminatie etc) maken vluchtelingen extra kwetsbaar voor psychosociale problemen. Een slechte (geestelijke) gezondheid heeft bovendien een negatief effect op de integratie in het nieuwe thuisland.  Daarom is vroege herkenning en behandeling van psychische problemen voor deelname aan de arbeidsmarkt en het aanleren van de nieuwe taal, essentieel. Gezondheidsvoorlichting en kennis van de gezondheidsrisico’s van vluchtelingen is van belang voor het leveren van goede zorg. Vandaar dat Health[e]Foundation een Refugee Care[e]Education cursus heeft ontwikkeld en naast een e-learning programma workshops aanbiedt om artsen betrokken bij de zorg van vluchtelingen/statushouders bij te scholen. Naast artsen zullen ook POH’s en andere zorgverleners worden uitgenodigd om de samenwerking te bevorderen.

Workshops: Een set van 2 workshops zullen worden aangeboden. De eerste workshop zal plaatsvinden in Amsterdam op 27 juni 2017, de tweede workshop in september 2017. Vervolgens zullen andere groepen met dezelfde set workshops volgen door heel het land. De workshops bevatten inhoudelijke presentaties en praktijk discussies en casuistiek bespreking komen aan bod. Eind het eind van de eerste workshop wordt een opdracht meegegeven om moeilijke of uitdagende casussen te documenteren zodat deze meegenomen kunnen worden naar de tweede workshop. Tussen workshop 1 en 2, zullen zo'n 2-3 maanden zitten.

Leerdoelen:

  • Meer kennis over gezondheid van nieuwe groep vluchtelingen
  • Meer kennis over communicatie met vluchtelingen
  • Herkennen en behandelen van veelvoorkomende problemen bij vluchtelingen (met extra focus op geestelijke gezondheidsproblemen en problemen onder jonge vluchtelingen)
  • Kennis hoe adequaat door te verwijzen
  • Kennis over waar ze meer informatie of hulp kunnen verkrijgen over deze specifieke doelgroep vluchtelingen
  • Verkrijgen van praktische handvaten om vluchtelingen ondanks de uitdagingen goede zorg te bieden

Impact: Deze workshops voor artsen stelt hen in staat om de juiste kwaliteit van zorg te leveren aan vluchtelingen die hier tijdelijk zijn of zij die zich in Nederland vestigen. Door het geven van meer achtergrondinformatie over vluchtelingen/statushouders en specifiek advies hoe gezondheidsproblemen te herkennen, behandelen, verwijzen en hulp te verlenen, kunnen ernstige gezondheidsproblemen worden voorkomen. Met de betere gezondheid kan men zich sneller integreren, de taal leren en werk vinden.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!