MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
Reeks
organisatie
Het Congresbureau van het Erasmus MC
kosten
basistarief
€ 710
AIO
€ 510
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, Overig
categorie(ën):
Algemeen & overig, Interne geneeskunde
onderwerp(en):
SOLK
ICPC:
A
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
11
punten
locatie
Erasmus MC - Onderwijscentrum
Wytemaweg 80
3015 CN Rotterdam
☎ +3110 7043 524
overig
25
Jan
2018
Omgaan met lichamelijk onverklaarde klachten
Deze bijeenkomst is reeds geweest
Wilt u toekomstige nascholingen vinden:
Op het gebied van:
'Algemeen & overig' of 'Interne geneeskunde'
Van aanbieder:
Het Congresbureau van het Erasmus MC
In de omgeving:
Rotterdam

Artsen hebben niet voor alle klachten van patiënten een medische verklaring en vinden consulten met patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) doorgaans lastig. Patiënten voelen zich dikwijls onbegrepen door de dokter. Omdat veel patiënten met SOLK een medisch specialist bezoeken, is er in het Erasmus MC een SOLK-training ontwikkeld waarin specialisten en aios leren beter door te vragen naar deze klachten en hun uitleg en advies beter af te stemmen met patiënt en huisarts. Uit onderzoek blijkt dat getrainde specialisten effectiever communiceren met SOLK-patiënten dan ongetrainde artsen.

De verwachting is dat meer artsen hier gebruik van kunnen gaan maken én de kwaliteit van de training gewaarborgd blijft.

Leerdoelen

  • De arts heeft na afloop van deze training:
  • Een brede kennis aangaande theorie, achtergronden, epidemiologie, etiologie, behandelmodellen en behandelmogelijkheden voor patiënten met SOLK en somatoforme stoornissen.
  • De vaardigheid cognitief gedragstherapeutische technieken in te zetten in consulten met patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten voor wat betreft exploratie, uitleg, vervolgbeleid en terugrapportage:
  • Exploratie van lichamelijke, emotionele, cognitieve, gedragsmatige en sociale aspecten van de lichamelijk onverklaarde klachten van een patiënt via de SCEGS analyse.
  • Uitleg geven aan patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten op basis van de bevindingen uit exploratie, anamnese en onderzoek over de oorsprong en het beloop van hun klachten.
  • Uitleg geven over de rol van vicieuze cirkels en neerwaartse spiralen bij het in stand houden van de lichamelijke klachten.
  • Uitleg geven aan patiënten met onverklaarde klachten wat ze van aanvullend specialistisch onderzoek kunnen verwachten.
  • Effectief geruststellen van patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten.
  • Adequaat reageren op onzinnige verwijzingen.
  • Adequaat een terugrapportage naar de huisarts maken, waarin de verwijsvraag van de huisarts zowel als de hulpvraag van de patiënt met lichamelijk onverklaarde klachten beantwoord wordt met een duidelijke uitleg over bevindingen en advies.

Omdat in de praktijk blijkt dat de 4 bijeenkomsten, waaruit de klassieke SOLK-training bestaat, lastig zijn in te roosteren, ontwikkelt het Erasmus MC momenteel een blended versie van de training (eveneens 14 uur), waarbij face-to-face bijeenkomsten en online zelfstudie met opdrachten worden gecombineerd.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!