MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
Meerdaags
organisatie
Scott Haldane Foundation
kosten
basistarief
€ 2675
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Overig
categorie(ën):
Longziekten, Sportgeneeskunde
ICPC:
A, R
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
0
punten
locatie
Bintang Flores Hotel
Labuan Bajo, Flores
Indonesiƫ
overig
10
Nov
2017
Verdiepingscursus - Longen in de Diepte
Deze bijeenkomst is reeds geweest
Wilt u toekomstige nascholingen vinden:
Op het gebied van:
'Longziekten' of 'Sportgeneeskunde'
Van aanbieder:
Scott Haldane Foundation
In de omgeving:
Labuan Bajo, Flores

Deze nieuwe verdiepingscursus heeft als titel “longen in de diepte” gekregen. Niet verwonderlijk dat het over Longen en Duiken gaat. Een onderwerp waar bij gedurende onze cursussen en tijdens de duikkeuringen veel vragen over zijn van zowel duikerartsen als duikers. Het feit dat bij serieuze duikongevallen de longen vaak een belangrijke rol spelen, vormt een reden te meer om hier een aparte cursus aan te wijden.

Na een korte opfrisser over de anatomie, fysiologie en functie van de longen, inclusief de betekenis van het longfunctieonderzoek (spirometrie), gaat de cursus verder met longpathologie en beeldvormende technieken. Na deze inleiding staat de cursus geheel in het teken van longen en duiken. De invloed van duiken op de (pathologie van de) longen wordt besproken en daarop volgend de consequenties van longpathologie voor de duikveiligheid. Dit gebeurt aan de hand van de vier stadia van een duik: de compressie fase, de isopressiefase, de decompressiefase en de late fase na de duik. Barotraumata, longemboliëen, longdecompressieziekte, zuurstofschade (acuut en chronisch), longoedeem enz. komen hierbij aan bod. Aan de hand van casuïstiek worden praktijkvoorbeelden getoond.
Dag twee wordt vervolgd met grote longen en duiken, de invloed van (long)medicatie op duiken en de eerste hulp bij duikongevallen waar de longen bij betrokken zijn. De rest van tweede dag staat in het teken van de longen tijdens het duikmedisch onderzoek. Hiervoor worden allereerst diverse (inter)nationale richtlijnen en position papers behandeld. Daarna wordt besproken wat de consequenties zijn van afwijkende spirometriewaarden tijdens de keuring, wanneer er doorgestuurd moet worden naar de longarts-duikerarts en welke vervolgonderzoeken er gedaan kunnen worden. Dit alles weer ondersteund door casuïstiek.

Alle cursisten worden aangemoedigd om ook zelf longcasuïstiek vooraf in te brengen. Dit kan gaan over duikongeval casuïstiek waarbij de longen betrokken zijn, maar ook longproblematiek bij de duikkeuring.

Zoals gewoonlijk is praktijk duiken onderdeel van cursus. Cursisten die nog geen duikbrevet hebben kunnen een opleiding tot openwater duiker volgen. Voor degenen met een duikbrevet bestaat de mogelijkheid vervolgbrevetten te behalen of een 8, 11 of 12 duiken arrangement te nemen.

De cursus is onderdeel van de opleiding en internationale certificering tot Diving Medicine Physician ( ECHM level 2d).

 

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!