MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 3 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Farmacologie
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
3
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Geneesmiddelen en verkeersdeelname (assistenten)
Accreditatie Periode: 01-07-2017 t/m 01-07-2019
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Farmacologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

We weten allemaal dat alcohol en autorijden een gevaarlijke combinatie is. Maar uit bovenstaand nieuwsberichtje blijkt dat de combinatie medicijnen en autorijden eenzelfde uitwerking kan hebben. Zou deze mevrouw de gele sticker op de verpakking van haar medicijnen niet hebben opgemerkt? Zou ze niet goed zijn voorgelicht door arts of apotheek? Of zou ze hebben gedacht dat het allemaal wel mee zou vallen met die 'invloed op de rijvaardigheid'? We weten het niet. Wat we wel weten is dat één op de zes Nederlanders medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit kan erg gevaarlijk zijn in het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks in Nederland naar schatting tussen de 33 en 66 doden vallen als gevolg van medicijngebruik in het verkeer. Als je medicijnen gebruikt, is het van belang om te weten wat de effecten zijn, voordat je in de auto, op de motor of op de brommer stapt.

Deze cursus geeft je inzicht in de factoren die de rijgevaarlijkheid van een geneesmiddel bepalen en de verschijnselen die kunnen optreden bij het gebruik van een rijgevaarlijk geneesmiddel. Je leert in deze cursus hoe je moet handelen wanneer een patiënt geneesmiddelen gebruikt of moet gaan gebruiken die de rijvaardigheid beïnvloeden. Je leert waar je de algemene adviezen vindt die je zelf kunt geven.

In de cursus wordt gewerkt met praktijkvoorbeelden zodat je meteen een beeld hebt van de patiënt, de situaties en vragen die je kunt tegenkomen. In de praktijk blijkt dat de meeste patiënten een rijveilig advies op prijs stellen. Bovendien dient je advies een maatschappelijk belang: hoe meer mensen zich bewust zijn van de risico's rond geneesmiddelgebruik en verkeersdeelname, hoe minder ongevallen er uiteindelijk plaats zullen vinden door de combinatie van medicijngebruik en autorijden.

Na afloop van deze cursus

  • ken je de verschijnselen die het reactievermogen en de rijvaardigheid beïnvloeden en ben je bekend met de verschillende factoren die de rijgevaarlijkheid van een geneesmiddel bepalen.
  • kun je werken met de Contra-indicatie Verkeersdeelname in de apotheek en weet welke naslagwerken en informatie je kunt raadplegen over de rijgevaarlijkheid van geneesmiddelen.
  • kun je op een goede manier gerichte voorlichting geven aan een patiënt over medicatie en verkeersdeelname.

NB Wijzigingen ten opzichte van de vorige cursus zijn: een update naar de meest recente informatie, een beknoptere weergave van bepaalde informatie en herziening van de vragen en casuïstiek.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!