We weten allemaal dat alcohol en autorijden een gevaarlijke combinatie is. Maar uit bovenstaand nieuwsberichtje blijkt dat de combinatie medicijnen en autorijden eenzelfde uitwerking kan hebben. Zou deze mevrouw de gele sticker op de verpakking van haar medicijnen niet hebben opgemerkt? Zou ze niet goed zijn voorgelicht door arts of apotheek? Of zou ze hebben gedacht dat het allemaal wel mee zou vallen met die 'invloed op de rijvaardigheid'? We weten het niet. Wat we wel weten is dat één op de zes Nederlanders medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit kan erg gevaarlijk zijn in het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks in Nederland naar schatting tussen de 33 en 66 doden vallen als gevolg van medicijngebruik in het verkeer. Als je medicijnen gebruikt, is het van belang om te weten wat de effecten zijn, voordat je in de auto, op de motor of op de brommer stapt.
Deze cursus geeft je inzicht in de factoren die de rijgevaarlijkheid van een geneesmiddel bepalen en de verschijnselen die kunnen optreden bij het gebruik van een rijgevaarlijk geneesmiddel. Je leert in deze cursus hoe je moet handelen wanneer een patiënt geneesmiddelen gebruikt of moet gaan gebruiken die de rijvaardigheid beïnvloeden. Je leert waar je de algemene adviezen vindt die je zelf kunt geven.
In de cursus wordt gewerkt met praktijkvoorbeelden zodat je meteen een beeld hebt van de patiënt, de situaties en vragen die je kunt tegenkomen. In de praktijk blijkt dat de meeste patiënten een rijveilig advies op prijs stellen. Bovendien dient je advies een maatschappelijk belang: hoe meer mensen zich bewust zijn van de risico's rond geneesmiddelgebruik en verkeersdeelname, hoe minder ongevallen er uiteindelijk plaats zullen vinden door de combinatie van medicijngebruik en autorijden.
Na afloop van deze cursus
NB Wijzigingen ten opzichte van de vorige cursus zijn: een update naar de meest recente informatie, een beknoptere weergave van bepaalde informatie en herziening van de vragen en casuïstiek.