MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 3 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Longziekten
onderwerp(en):
COPD/Astma, Zelfmanagement
ICPC:
R
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
3
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Goede zorg bij COPD (assistenten)
Accreditatie Periode: 08-04-2018 t/m 08-04-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Longziekten'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Deze cursus gaat over COPD. Deze Engelse afkorting staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, ofwel chronisch obstructieve longziekten. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD zijn de kleine vertakkingen in de luchtwegen in de loop van de jaren beschadigd, waardoor de longen niet meer goed functioneren. Mensen met COPD hoesten veel, zijn kortademig en geven slijm op. Door deze klachten hebben zij een duidelijk verminderde kwaliteit van leven, zowel op fysiek, sociaal als emotioneel terrein. Wanneer er niets gedaan wordt, neemt de kwaliteit van leven in de loop van de tijd steeds verder af, totdat zij uiteindelijk tot bijna niets meer in staat zijn en overlijden. COPD beïnvloedt ook het psychosociaal functioneren en gaat vaak samen met depressiviteit, angst en eenzaamheid.

Chronische obstructieve longaandoeningen vormen wereldwijd een belangrijke oorzaak van chronische ziekte en sterfgevallen. In Nederland hebben zo’n 600.000 mensen de diagnose COPD. Roken is veruit de belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van COPD.

In deze cursus wordt behandeld hoe een arts de diagnose stelt, wat de achterliggende oorzaak (pathofysiologie) van COPD is, hoe vaak het voorkomt, wat de klachten zijn en hoe COPD wordt behandeld. Ook wordt aandacht besteed aan de verschillen tussen COPD en astma. Het geven van voorlichting en het overdragen van kennis zijn belangrijke onderdelen van de behandeling van COPD-patiënten. Naast de puur medisch-technische uitleg van medicijngebruik, richt de voorlichting zich ook met nadruk op gedragsverandering en het bevorderen van het zelfmanagement. Hierbij is het doel om de kwaliteit van leven te vergroten of te behouden. Als apothekersassistente kun je hier zeker een bijdrage aan leveren.

Na afloop van deze cursus ken je de achtergronden van de behandeling van patiënten met COPD en weet je welke geneesmiddelen er worden gebruikt. Hierdoor kun je op klantgerichte wijze adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met COPD.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!