MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 3 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Interne geneeskunde, Epidemiologie, Microbiologie
onderwerp(en):
Infectieziekten en SOA's
ICPC:
B
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
3
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Levenslang hiv (assistenten)
Accreditatie Periode: 01-07-2018 t/m 01-07-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Interne geneeskunde', 'Epidemiologie' of 'Microbiologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Het humaan immuundeficiëntievirus (hiv) is de veroorzaker van het zogenoemde ‘acquired immune deficiency syndrome’ (aids).

Sinds begin jaren tachtig zijn er wereldwijd miljoenen mensen besmet geraakt met hiv. Op het hoogtepunt van de ziekte was het aantal dodelijke aidsslachtoffers 2,2 miljoen mensen in een jaar. Deze relatief nieuwe aandoening is verantwoordelijk geweest (en nog) voor enorme verschuivingen op sociaal en economisch gebied, vooral in de zwaarst getroffen gebieden zoals delen van Afrika en Azië. Jongeren tussen 15 en 24 jaar vormen een bijzonder kwetsbare groep: zij zijn seksueel zeer actief en maken wereldwijd de helft uit van alle nieuwe slachtoffers.

Het hiv virus werd voor het eerst geïsoleerd in mei 1983. Vanaf 1985 is het mogelijk hiv aan de hand van een bloedtest aan te tonen. Wanneer er hiv-antistoffen in het bloed worden aangetroffen, is men in contact geweest met hiv en hoogstwaarschijnlijk zelf geïnfecteerd. Sinds 1996 kan hiv worden behandeld met combinatietherapie, waardoor mensen met hiv goed kunnen blijven leven, zonder aids te krijgen. De levensverwachting van mensen met hiv komt sindsdien steeds meer in de buurt van die van gezonde mensen.

Het behandelen van hiv-geïnfecteerden gebeurt in Nederland voornamelijk door specialisten, die zich daarbij laten bijstaan door speciale verpleegkundigen: hiv-consulenten. Apotheken leveren vervolgens de benodigde medicatie. Het merendeel van de hiv-geïnfecteerden woont in de Randstad en met name in Amsterdam. Apotheken in Amsterdam zullen verhoudingsgewijs meer hiv-medicatie afleveren dan apotheken elders in het land.

Deze cursus is bestemd voor apothekersassistenten in de openbare apotheek. De cursus beschrijft wat hiv precies is, wat het in het lichaam doet en hoe het wordt overgedragen. Ook de behandeling van hiv, de post-exposure profylaxe, manieren van preventie en de hiv-zelftest komen aan de orde. Al deze kennis is van belang voor het goed begeleiden van deze specifieke groep patiënten in de apotheek.

Na afloop van deze cursus heb je kennis over de achtergronden van het hiv-virus en anti-hiv medicatie. Je kunt gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met hiv. Ook begrijp je het belang van therapietrouw en kun je patiënten hierin goed ondersteunen en motiveren.

In deze cursus wordt gebruikgemaakt van de richtlijn HIV van de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren (NVHB).

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!