Gezondheid en preventie spelen een belangrijke rol bij de reisbeleving van reizigers. De informatie over malariaprofylaxe, vaccinatiebeleid en gezondheidsrisico’s kan de reiziger op meerdere plaatsen verkrijgen. Ook van de apotheek mag een cliënt verwachten dat er adequate voorlichting en advies wordt gegeven over welke geneesmiddelen op reis moeten worden meegenomen en of er eventueel inentingen moeten worden aangevraagd. Het is in dit soort situaties te gemakkelijk om maar te verwijzen naar de GGD of internet.
Adequate malariaprofylaxe is een onderwerp waarover je goed geïnformeerd wil zijn. Voor sommige bestemmingen zijn vaccinaties wenselijk of verplicht; in deze cursus wordt hier aandacht aan besteed.
Veel kennis over ziekten en geneesmiddelen is via internet op te zoeken. Er wordt een aantal websites vermeld waar meer informatie over onder andere reisziekten is te vinden. Misschien is er in jouw apotheek een assistent gespecialiseerd in reizigersziekten en advies. Deze zal een groot aantal vragen over reizigersziekten kunnen beantwoorden. Maar het is goed als je zelf ook het een en ander van dit onderwerp afweet. Bepaalde vragen over bijvoorbeeld malariaprofylaxe, interacties of contra-indicaties voor geneesmiddelen, kun je met de apotheker overleggen. Het is handig om hierover afspraken te maken.
Gedurende de cursus geven we je ook een aantal tips die je kunt gebruiken bij het opzoeken van informatie en om jouw service aan cliënten te verbeteren. Aan het eind van de cursus staat een aantal aandoeningen met adviezen nog een keer samengevat.
Het onderwerp reizigersziekten wordt behandeld in twee CME-Online cursussen:
Na afloop van deze cursus kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan cliënten met vragen over (tropen)reizen, een aantal specifieke reizigersziekten en de bijbehorende (zelfzorg)medicatie.
NB Voor de onderwerpen reisziekte, reizigersdiarree, hoogteziekte, tekenziekten en informatie over hygiëne, water en voedsel, verwijzen we je naar de CME-online cursus ‘Op reis… en wat je moet weten’.