MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Farmacologie, Gynaecologie, Zwangerschap & verloskunde
onderwerp(en):
Anticonceptie
ICPC:
W
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Hormonale anticonceptie (assistenten)
Accreditatie Periode: 12-08-2018 t/m 12-08-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Farmacologie', 'Gynaecologie' of 'Zwangerschap & verloskunde'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Al eeuwenlang probeert men het aantal kinderen dat geboren wordt te beperken. De eerste veilige methode kwam ongeveer een eeuw geleden in de vorm van het condoom, maar een echt betrouwbare methode werd pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw beschikbaar met de komst van de pil.
Vanaf dat moment kon men seks alleen voor voortplanting en seks voor het plezier goed scheiden. De pil heeft mede daardoor het emancipatieproces van de vrouw enorm verbeterd.

Wat wordt allemaal onder anticonceptie verstaan? In deze cursus wordt uitgegaan van de volgende definitie van anticonceptie: “Onder anticonceptie worden al die middelen en methoden verstaan die tot doel hebben bevruchting van een eicel of innesteling van een bevruchte eicel te voorkomen.”

De revolutie op het gebied van de anticonceptie is begonnen met de introductie van de orale anticonceptiepil, bestaande uit een combinatie van een oestrogeen en een progestageen. Inmiddels zijn er ook preparaten met alleen een progestageen, zowel in orale toedieningsvorm als in de vorm van de prikpil. Daarnaast zijn er ook andere toedieningsvormen ontwikkeld: implantatiepreparaten, een vaginale ring, en een combinatiepleister.

In deze nascholingscursus worden alle hormonale anticonceptiemethoden besproken, waarbij vooral veel aandacht is voor relatief nieuwe middelen en nieuwe inzichten bij al langer bestaande middelen. Ook hormonale postcoïtale methoden (anticonceptie nadat er geslachtsgemeenschap is geweest) worden in deze cursus behandeld. De middelen worden qua betrouwbaarheid tegen elkaar afgewogen en bijzondere patiënten worden door middel van casussen aan je gepresenteerd. Speciale aandacht zal worden besteed aan bijwerkingen, interacties en contra-indicaties voor gebruik, omdat je hier in de apotheek mee te maken kunt krijgen. Als laatste wordt ingegaan op het gebruik van anticonceptie in specifieke situaties zoals na zwangerschap of in de overgang.

Met deze kennis kun je vrouwen die op zoek zijn naar een geschikte anticonceptiemethode of vragen hebben over hun anticonceptiemethode goed voorlichten.

Na afloop van deze cursus ken je de achtergronden van de werking van hormonale anticonceptie. Hierdoor kun je voorlichting geven aan patiënten die anticonceptie overwegen of al gebruiken. Je weet wanneer welk middel of welke methode de voorkeur heeft.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!