Interacties zijn een belangrijk onderdeel binnen de medicatiebewaking. Het verwerken van interactiesignalen is één van de basiswerkzaamheden van apothekersassistenten. Door het goed uitvoeren van de medicatiebewaking, stimuleer je de optimale effectiviteit van geneesmiddelen en voorkom je ongemak bij de patiënt. Voorwaarde voor het goed uitvoeren van de medicatiebewaking is een goede achtergrondkennis, onder andere over de interactiemechanismen.
In deze cursus worden de meest voorkomende interactiemechanismen besproken. Er wordt aan de hand van verschillende casussen en voorbeelden uitgelegd wat voor soort interacties geneesmiddelen met elkaar aangaan, wat de gevolgen zijn voor de patiënt en hoe interacties moeten worden afgehandeld. Ook wordt in deze cursus uitgelegd waar je op moet letten bij het beoordelen van een interactie. Verder wordt aandacht besteed aan de interactiemechanismen en afhandeling van de meest voorkomende interacties in de praktijk. Je wordt in relatief korte tijd dus bijgepraat over interactiemechanismen. Door een beter begrip van de interactiemechanismen ben jij nóg beter in staat om uitleg te geven over interacties aan de patiënten aan de balie.
In deze cursus wordt tekst afgewisseld met presentatie op video waarin de auteur van deze cursus, Tjerk Geersing, casuïstiek presenteert aan de hand van een powerpoint-presentatie. De verschillende delen worden afgewisseld met vragen.
Na het volgen van deze cursus: