Door het verschil in anatomie ontwikkelt het mictieverloop zich in de loop van het leven anders bij mannen dan bij vrouwen. Bij de vrouw leidt het afnemen van de bekkenbodemfunctie vaak tot incontinentie, bij de man is de grootte en positie van de prostaat in toenemende mate een probleem, waardoor juist klachten van een bemoeilijkte mictie (plasklachten) kunnen ontstaan. De oorzaak van plasklachten bij mannen is vaak niet duidelijk. Bij het plassen spelen de blaas, de prostaat, de plasbuis en de bekkenbodemspieren samen een rol. Incontinentie wordt vooral gezien als een gevolg van veroudering, maar komt ook voor als complicatie van operaties aan de urinewegen en als gevolg van neurologische stoornissen.
Met het toenemen van de leeftijd verandert de prostaat. Een van die veranderingen is dat de prostaat meestal groter wordt. Dit wordt ‘benigne prostaathyperplasie’ genoemd, ofwel BPH. Deze verandering is goedaardig en heeft niets met kanker te maken. Vergroting van de prostaat kan een oorzaak zijn van plasklachten, maar is dit meestal niet. Dit werd vroeger wel gedacht. Er zijn nog veel meer mogelijke oorzaken, die verderop in de cursus zullen worden besproken.
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Bijna alle mannen krijgen - als ze maar oud genoeg worden - uiteindelijk prostaatkanker. De meeste mannen waarvan via een prostaatbiopsie (het weghalen van een stukje weefsel) is aangetoond dat ze prostaatkanker hebben, hebben hier geen last van. Klachten worden vaak niet opgemerkt of pas in een vergevorderd stadium opgemerkt als gevolg van uitzaaiing naar de botten of de lymfeklieren. Uit secties is gebleken dat van alle mannen tussen 50 en 60 jaar, 10 tot 30% prostaatkanker heeft en bij mannen tussen 70 en 80 jaar is dit al 50 tot 70%!
Plasklachten en prostaatkanker zijn de twee belangrijke prostaataandoeningen bij oudere mannen. Deze aandoeningen worden dan ook in deze cursus besproken. Daarnaast bespreken we ook incontinentie bij mannen. Eerst komt de anatomie van de prostaat en de blaas aan de orde. De oorzaken, symptomen, het beloop van de diverse aandoeningen, en de diagnostische mogelijkheden bij de aandoeningen worden in deze cursus behandeld. Uiteraard wordt uitgebreid ingegaan op de therapeutische en medicamenteuze mogelijkheden bij de verschillende aandoeningen. Hierdoor kun je voorlichting geven aan mannen met vragen over plasklachten of medicatie bij plasklachten of prostaatkanker.
Na afloop van deze cursus ben je op de hoogte van de achtergronden van bepaalde aandoeningen van de prostaat en plasklachten bij mannen. Tevens kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan cliënten met vragen over prostaat- of plasklachten en de bijbehorende medicatie.
Na afloop van deze cursus weet je: