MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 1 uur
organisatie
Service Apotheek
kosten
basistarief
€ -
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Overig
categorie(ën):
Farmacologie
ICPC:
A
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
1
punten
abonnement
e
learning
Service Apotheek - Medicatieveiligheid (2019)

Voordat geneesmiddelen op de markt gebracht worden, zijn ze uitvoerig getest op werkzaamheid en veiligheid. Ondanks uitvoerig onderzoek komen in de praktijk soms nieuwe of zeldzame bijwerkingen aan het licht. Immers, tijdens onderzoek worden nieuwe geneesmiddelen getest op een beperkte groep gezonde vrijwilligers en patiënten die meestal geen andere geneesmiddelen gebruiken. Kinderen, ouderen en zwangere vrouwen zijn veelal uitgesloten van deelname.

Aan de hand van meldingen van bijwerkingen van geneesmiddelen door artsen, apothekers en patiënten kan de bijsluiter worden aangepast. Het is belangrijk een bijwerking tijdig te herkennen en waar nodig de behandeling hierop aan te passen. Te vaak ondergaan patiënten onnodige behandelingen en opname in het ziekenhuis omdat niet aan de mogelijkheid van een bijwerking wordt gedacht. Zo ontstaat er soms blijvende schade. In de bijsluiter staat dat een patiënt bijwerkingen dient te melden bij arts of apotheek. Ook is in de Leef! 95 aandacht besteed aan het Lareb en medicatieveiligheid.

Hoe kunnen we samen medicatieveiligheid verbeteren? Tijdens het Service Apotheek zorgthema medicatieveiligheid wordt hier extra aandacht aan besteed en staat medicatieveiligheid centraal. In deze e-learning leest u hier meer over.

Na het volgen van deze cursus:

  • Heeft u meer kennis over bijwerkingen van geneesmiddelen.
  • Weet u wat het Lareb doet.
  • Heeft u meer kennis van het monitoringsprogramma LIM en de toepassing hiervan in de apotheek.
  • Heeft u meer vaardigheid in het herkennen van een bijwerking.
  • Weet u hoe u in de praktijk moet omgaan met (vermoedelijke) bijwerkingen van geneesmiddelen.
  • Heeft u een goede basis voor de implementatie van de LIM-NAlert.
  • Heeft u meer kennis over het zorgthema medicatieveiligheid.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!