MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 3 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Oncologie, Farmacologie
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
3
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Oncologie en farmaceutische patiëntenzorg (assistenten)
Accreditatie Periode: 29-01-2019 t/m 29-01-2021
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Oncologie' of 'Farmacologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Kanker behoort tot de BIG-six, de volgens de overheid zes belangrijkste aandoeningen (qua omvang, gevolgen; ook financieel) waar met name ook op preventievlak aandacht voor moet zijn.

Onder de BIG-six vallen:

  • Reuma
  • Astma/COPD
  • Cardiovasculaire aandoeningen
  • Diabetes mellitus
  • Depressieve stoornissen
  • Kanker

Kanker is ongecontroleerde deling van lichaamscellen. De cellen kunnen niet meer stoppen met delen en groeien in omliggende weefsels. Soms zaaien ze uit naar andere delen van het lichaam. Kanker kan bijna overal in het lichaam ontstaan. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Al deze soorten hebben dezelfde eigenschap van ongecontroleerde celdeling gemeen. De snelheid waarop ongecontroleerde celdeling plaatsvindt, is voor iedere kankersoort weer anders. Sommige kankersoorten geven daardoor ook sneller klachten dan andere.

Kanker treft één op de drie Nederlanders. Sinds 2011 is kanker de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. De overlevingskans voor mensen met kanker is in de loop der jaren echter sterk verbeterd. Het aantal mensen dat kanker heeft of heeft gehad, stijgt hierdoor. De toename van het aantal mensen dat jaarlijks kanker krijgt door de vergrijzing, versterkt deze stijging. De behandeling van kanker is ook veranderd. Gedeeltelijk verschuift de zorg van intramuraal (ziekenhuis) naar extramuraal (buiten het ziekenhuis). Door de toenemende beschikbaarheid van orale cytostatica, ondergaan kankerpatiënten deze therapie steeds vaker thuis. Een groot deel van de middelen tegen kanker wordt sinds 2015 niet meer via de openbare apotheek geleverd, maar via de ziekenhuisapotheek.

Farmaceutische zorg voor kankerpatiënten vereist bijzondere kennis en vaardigheden op het gebied van: speciale gebruikersvoorschriften, bijwerkingen, contra-indicaties en interacties met andere geneesmiddelen, pijnstilling, palliatieve zorg, slikproblemen of advies bij gewichtsverlies. Aan deze kennis ontbreekt het vaak nog in de apotheek.

Deze cursus biedt je basiskennis over kanker, de behandeling ervan, bijwerkingen van onder andere cytostatica en hormoontherapie. Daarnaast besteden we aandacht aan bijkomende zaken waar patiënten met kanker mee te maken kunnen krijgen en waarbij je als apothekersassistent een advies kunt geven.

Na afloop van deze cursus ken je een aantal basisbegrippen van de oncologie. Daarbij kun je op een klantgerichte wijze patiënten voorlichten en advies geven over zowel het gebruik van bepaalde orale medicatie tegen kanker, als de middelen om symptomen en bijwerkingen te verlichten.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!