MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Algemeen & overig, Neurologie
ICPC:
N
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Beroerte: snel en adequaat (be)handelen (assistenten)
Accreditatie Periode: 19-02-2019 t/m 19-02-2021
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Algemeen & overig' of 'Neurologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Het woord beroerte is eigenlijk een overkoepelende naam voor plaatselijke uitval in de hersenen als gevolg van onvoldoende doorbloeding (TIA en herseninfarct) of een spontane bloeding in de hersenen. Hierdoor kan men uitvalsverschijnselen krijgen, zoals:

  • Verlamming van een arm of een been.
  • Scheve mond.
  • Moeite met praten.

Vaak is het onduidelijk of de uitvalsverschijnselen komen door een TIA, een herseninfarct of een hersenbloeding. Zolang dat niet duidelijk is, wordt er gesproken van een beroerte. Een beroerte wordt ook wel cerebrovasculair accident (CVA) genoemd. Cerebrovasculair accident betekent ‘ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’.

Omdat je in jouw werk als assistente ook te maken kunt krijgen met patiënten die een beroerte hebben gehad en/of met hun mantelzorgers, is het van belang dat je voldoende kennis hebt van een beroerte en gerichte adviezen en voorlichting kunt geven. Daarnaast is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de diverse preventie- en behandelmogelijkheden.

In deze cursus maak je eerst kennis met de begrippen beroerte, herseninfarct, TIA en hersenbloeding. We gaan in op de mate waarin het voorkomt in Nederland, het stellen van de diagnose en de prognose. Het beleid bij zowel een TIA als een herseninfarct zal worden behandeld. Daarnaast gaan we dieper in op de preventie- en behandelmogelijkheden.

In de apotheek kun je in de fase van primaire preventie een rol spelen door bij de behandeling van risicofactoren zoals hypertensie, diabetes mellitus en hypercholesterolemie in het bijzonder aandacht te schenken aan een goede therapietrouw. Ook leefstijladviezen horen bij de primaire preventie. Daarom gaan we aan het einde van de cursus ook in op de rol van de apotheek bij de behandeling en de preventie van een beroerte.
Deze cursus is gebaseerd op de meest recente richtlijn van het NHG op het gebied van een beroerte: NHG Standaard Beroerte.

Na afloop van deze cursus ken je de mogelijke oorzaken en klachten van een beroerte. Tevens kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten en naasten/verzorgenden van patiënten met vragen over beroerte en de eventueel bijbehorende medicatie.

In deze cursus worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat is een beroerte?
  • Wat is het verschil tussen een TIA en een herseninfarct?
  • Wat zijn de mogelijke oorzaken van een beroerte?
  • Hoe vaak komt een beroerte voor en wat is het beloop?
  • Hoe stelt de arts de diagnose van een beroerte?
  • Wat zijn de gevolgen van een beroerte en de prognose voor de toekomst?
  • Hoe wordt een beroerte behandeld.
  • Hoe kun je een beroerte voorkomen?
  • Hoe kun je een patiënt met een doorgemaakte beroerte voorlichten en adviseren?
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!