organisatie
Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)
kosten
De versie van deze e-learning -zonder coaching- wordt gratis aangeboden.
informatie
gebied:
Somatiek, GGZ/Psychiatrie, Overig
categorie(ën):
Oncologie, Communicatietechniek, Samenwerking
ICPC:
A
Gedeelde besluitvorming met kankerpatiënten
Accreditatie Periode: 27-8-2019 t/m 25-8-2021
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Oncologie', 'Communicatietechniek' of 'Samenwerking'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?
Deze e-learning bevat de basis van de theorie over gedeelde besluitvorming: Wat is het? Waarom is het zinvol om te doen? In welke gevallen? En: hoe pak je het aan in de praktijk?
De e-learning bespreekt de definitie van gedeelde besluitvorming en wat de relatie is met Evidence based Medicine. Het belicht waarom gedeelde besluitvorming vanuit effectiviteits-, juridisch- en ethisch oogpunt goed is om te doen en in welke situatie in het bijzonder. Het bespreekt een concreet 4-stappenmodel dat per stap wordt uitgediept met een casus en voorbeeldfilmpjes. Valkuilen en belemmeringen voor toepassing komen aan bod.
De e-learning wordt ondersteund met sleutelliteratuur over het onderwerp en het perspectief van de patiënt op alle thema’s wordt toegelicht.
Kennis:
- Het opdoen van kennis over de effectiviteit van gedeelde besluitvorming in het algemeen.
- Benoemen uit welke vier stappen het proces van gedeelde besluitvorming bestaat: keuzebewustzijn, informatie over opties en voor- en nadelen, waardenverheldering om te komen tot een voorkeur en uiteindelijk een beslissing
- Benoemen wat de rol van de verpleegkundige, verpleegkundig specialist en/of de verzorgende kan zijn bij het ondersteunen van gedeelde besluitvorming in de praktijk.
- Benoemen van factoren die bij kunnen dragen aan het ondersteunen van gedeelde besluitvorming, zoals het versterken van vertrouwen, goede voorbereiding en goede samenwerking met andere zorgverleners.
Attitude
- Begrijpen waarom gedeelde besluitvorming van belang is voor het beroep van de verpleegkundige, verpleegkundig specialist en/of de verzorgende.
- Bewust zijn van de ondersteunende rol op verschillende momenten die de verpleegkundige, verpleegkundig specialist en/of de verzorgende kan hebben bij het ondersteunen van gedeelde besluitvorming.
- (meer) Gemotiveerd zijn om gedeelde besluitvorming in de praktijk uit te voeren.
Vaardigheden
- Inzicht verkrijgen in welke interventies het proces van gedeelde besluitvorming bij patiënt en verpleegkundige kunnen ondersteunen op basis van de 4 stappen van gedeelde besluitvorming.
- Herkennen en aanpakken van belemmeringen bij gedeelde besluitvorming onder patiënten en zorgverleners op basis van voorbeeldfilmpjes en reflectie daarop.
Meer >