MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, GGZ/Psychiatrie, Overig
categorie(ën):
GGZ & psychiatrie, Algemeen & overig
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Bipolaire stoornissen: streven naar stabiliteit (apotheekhoudend)
Accreditatie Periode: 1-8-2019 t/m 31-7-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'GGZ & psychiatrie' of 'Algemeen & overig'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Deze cursus behandelt verschillende aspecten van de bipolaire stoornis. De bipolaire stoornis is circa 400 voor Christus al beschreven. De term manisch-depressief bedacht Kraepelin in 1921; de term bipolair gebruikte Karl Kleist voor het eerst, in 1953. ‘Bipolair’ is een samenvoeging van de Latijnse term ‘bis’ (twee) en het Griekse woord ‘polos’ (draaipunt, eindpunt van de as van een bol).

Een bipolaire stoornis wordt gekenmerkt door het herhaald optreden van episoden met heftige stemmingswisselingen. De stemming kan extreem variëren: iemand is van tijd tot tijd extreem uitgelaten (manisch) of juist extreem neerslachtig (depressief). De stemming is soms gelijktijdig manisch en depressief (gemengde episode). De depressieve fase duurt gemiddeld drie maanden, de manische fase één maand.

De aandoening heeft niet alleen grote negatieve gevolgen voor de patiënt zelf, maar beïnvloedt ook in sterke mate het leven van diens naasten. Tegenwoordig wordt ook wel de naam ‘unipolaire depressie’ gebruikt om die te onderscheiden van de depressie bij bipolaire stoornissen.

In deze cursus leert u hoe vaak de bipolaire stoornis voorkomt, wat de kenmerkende symptomen zijn en hoe de diagnose wordt gesteld. Na de bespreking van pathogenese en pathofysiologie ziet u hoe het beloop van de aandoening is. Vervolgens komt uitgebreid de behandeling aan bod, waarbij de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) uit 2015 als uitgangspunt dient.

De cursus sluit af met een korte beschouwing over de rol van de apotheek bij de begeleiding van patiënten met een bipolaire stoornis.

Na afloop van deze cursus:

  • bent u bekend met de epidemiologie van bipolaire stoornissen
  • kunt u de lifechart van een patiënt met een bipolaire stoornis interpreteren
  • kunt u de verschillende vormen van de bipolaire stoornis onderscheiden
  • kent u de plaats van de verschillende geneesmiddelen bij de behandeling van bipolaire stoornissen
  • bent u op de hoogte van de laatste inzichten in de rol van de apotheker bij begeleiding en voorlichting van patiënten met een bipolaire stoornis
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!