Wereldwijd komt overgewicht en obesitas (‘vetzucht’) steeds vaker voor. Niet alleen volwassenen, maar ook steeds meer kinderen zijn te dik. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) spreekt zelfs van een wereldwijde epidemie van overgewicht en obesitas. De WHO definieert Obesitas als een chronische ziekte met serieuze gezondheidsrisico’s. Dit geeft aan dat er vanuit de gezondheidszorg aandacht aan moet worden besteed: de diagnostiek, behandeling, begeleiding en preventie van obesitas, verdienen serieuze aandacht van arts en apotheek.
Obesitas is bij de meeste mensen een levenslange aandoening. Tot nu toe kan obesitas niet worden genezen. Maar dit betekent uiteraard niet dat behandeling van obesitas zinloos is. Want door te behandelen, blijkt men wel in staat te zijn het lichaamsgewicht te verlagen, waardoor allerlei gezondheidsrisico’s kleiner worden. Het accent ligt hierbij op de zogenoemde gecombineerde leefstijlinterventie, de GLI. Dit individuele behandelplan bestaat uit een gezond voedingspatroon, bewegingstoename en eventuele psychologische begeleiding ter ondersteuning. Een kleine geselecteerde groep patiënten komt in aanmerking voor bariatrische chirurgie. Wel zien we dat deze operatie in Nederland steeds vaker wordt uitgevoerd.
Als apothekersassistent heb je een belangrijke taak bij de medicatiebegeleiding van mensen met overgewicht en obesitas. Ook bij patiënten die een bariatrische operatie hebben ondergaan, kun je gerichte adviezen geven ten aanzien van het geneesmiddelenngebruik.
Om patiënten optimaal te kunnen voorlichten en adviseren, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de theorie rond overgewicht en obesitas. Daarbij is het nodig dat je uitleg kunt geven over de gezondheidsrisico’s van overgewicht en dat je voorlichting kunt geven over een gezonde voeding en leefstijl. Daarnaast is het belangrijk dat je kennis hebt van de gevolgen van een bariatrische operatie voor het medicijngebruik en de mogelijke langetermijncomplicaties van zo’n ingreep.
In deze cursus worden de begrippen overgewicht en obesitas uitgebreid belicht en daarbij wordt uiteraard aandacht besteed aan de gezondheidsrisico’s en ziekten die kunnen optreden als gevolg van obesitas. Vervolgens wordt de behandeling van obesitas besproken waarbij er naast voeding en leefstijl, ook aandacht is voor farmacotherapie en bariatrische chirurgie.
Na afloop van deze cursus ken je de oorzaken en risicofactoren van obesitas en kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten met (een verhoogd risico op) obesitas. Daarnaast ben je op de hoogte van de gevolgen van een bariatrische operatie voor het medicijngebruik en de mogelijke langetermijncomplicaties van zo'n ingreep.