MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Overig
categorie(ën):
Farmacologie
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Rijgevaarlijke geneesmiddelen (assistenten)

Behalve drugsgebruik kunnen medicijnen ook een grote invloed hebben op de rijvaardigheid van een bestuurder. Eén op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit kan erg gevaarlijk zijn in het verkeer. Uit onderzoek (2012) blijkt dat er jaarlijks in Nederland naar schatting tussen de 33 en 66 doden vallen als gevolg van medicijngebruik in het verkeer. Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om te weten wat de effecten daarvan zijn, voordat je in de auto, op de motor of op de brommer stapt.

Deze cursus geeft je inzicht in de factoren die de rijgevaarlijkheid van een geneesmiddel bepalen en de verschijnselen die kunnen optreden bij het gebruik van een rijgevaarlijk geneesmiddel. Je leert in deze cursus wat je moet doen als een patiënt geneesmiddelen gebruikt of moet gaan gebruiken die de rijvaardigheid beïnvloeden. Je leert waar je de algemene adviezen vindt die je zelf kunt geven.

In de cursus wordt gewerkt met praktijkvoorbeelden zodat je meteen een beeld hebt van de patiënt, de situaties en vragen die je kunt tegenkomen. In de praktijk blijkt dat de meeste patiënten een rijveilig advies fijn vinden. Bovendien is je advies ook belangrijk voor de maatschappij: hoe meer mensen zich bewust zijn van de risico’s bij geneesmiddelgebruik en verkeersdeelname, hoe minder ongelukken er uiteindelijk gebeuren door de combinatie van medicijngebruik en autorijden.

Na afloop van deze cursus ken je de verschijnselen die het reactievermogen en de rijvaardigheid beïnvloeden en ben je bekend met de verschillende factoren die de rijgevaarlijkheid van een geneesmiddel bepalen. Je kunt werken met de Contra-indicatie Verkeersdeelname in de apotheek en weet welke naslagwerken en informatie je kunt raadplegen over de rijgevaarlijkheid van geneesmiddelen. Je kunt op een goede manier gerichte voorlichting geven aan een patiënt over medicatie en verkeersdeelname.

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • de geschiedenis van rijgevaarlijke geneesmiddelen.
  • de belangrijkste wettelijke bepalingen over het geneesmiddelengebruik in het verkeer.
  • geneesmiddelen die de rijvaardigheid beïnvloeden.
  • achtergrondinformatie over de factoren die de rijgevaarlijkheid bij de individuele patiënt bepalen.
  • inzicht in het nut van goede voorlichting door de apotheek over geneesmiddelen en rijvaardigheid.
  • naslagwerken en informatie die je kunt raadplegen om de patiënt te adviseren over geneesmiddelen en verkeersdeelname.
  • handvatten waarmee je een goed en rijveilig advies aan de patiënt kunt onderbouwen.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!