MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, GGZ/Psychiatrie, Overig
categorie(ën):
Neurologie, Farmacologie, Ouderengeneeskunde, Algemeen & overig
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Behandeling en preventie van het herseninfarct (apotheekhoudend)
Accreditatie Periode: 1-12-2019 t/m 30-11-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Neurologie', 'Farmacologie'|'Ouderengeneeskunde' of 'Algemeen & overig'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

De medicamenteuze behandeling van het herseninfarct heeft de laatste 30 jaar een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Vóór die tijd werden acetylsalicylzuur en orale antistolling op geheel empirische gronden voorgeschreven, vooral voor de secundaire preventie. Dankzij gerandomiseerde en gecontroleerde onderzoeken naar de acute behandeling en de secundaire preventie van het herseninfarct is deze empirische benadering grotendeels vervangen door een met bewijzen onderbouwde behandeling (evidence-based medicine). Bewijs voor effectiviteit bij een acuut herseninfarct is geleverd voor acetylsalicylzuur en recombinant tissue plasminogen activator (rt-PA). Bewijs voor effectiviteit bij secundaire preventie van het herseninfarct is geleverd voor bloedplaatjesaggregatieremmers, orale antistolling, antihypertensiva en statines.
 
De sterfte aan de gevolgen van een herseninfarct is sinds 2000 met een kwart afgenomen. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is de introductie van stroke units: een gespecialiseerde verpleegafdeling neurologie voor patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding. Deze cursus gaat dieper in op de preventie- en behandelmogelijkheden van het herseninfarct. Eerst maakt u kennis met de begrippen beroerte, TIA en herseninfarct, de epidemiologie, het stellen van de diagnose en de prognose.

Na afloop van deze cursus:

  • kent u de verschillen tussen een beroerte, TIA en een herseninfarct.
  • kunt u de pathogenese van een herseninfarct beschrijven.
  • heeft u basiskennis van de epidemiologie, de symptomatologie en de diagnostiek van het herseninfarct.
  • kunt u de FAST-test afnemen bij een patiënt met acute verschijnselen van een herseninfarct en weet u waarom deze test belangrijk is.
  • kent u de indicaties en contra-indicaties voor trombolyse.
  • kunt u voorschrijvers adviseren over hun voorschrijfbeleid in de verschillende fases van een beroerte en kent u globaal de prognose en de preventie- en behandelmogelijkheden van een herseninfarct.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!