Vallen komt vaak voor bij ouderen en heeft een grote impact op de kwaliteit van leven, medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames en sterfte. Toch is de laatste jaren het aantal ziekenhuisopnames wegens botbreuken als gevolg van valincidenten onveranderd gebleven, terwijl een grote verbetering mogelijk is (bron: Rapport Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid 2017 (VWS)).
In deze cursus wordt gestart met hoe vaak kwetsbare ouderen vallen en welke gevolgen dit heeft. Daarnaast is er aandacht voor het herkennen van een valrisico, factoren die de kans op vallen verhogen en de verschillende vormen van duizeligheid bij ouderen. Ten slotte wordt de multidisciplinaire preventie van valincidenten bij kwetsbare ouderen nader toegelicht. Hierbij ligt de focus op de rol van de apotheek in de voorlichting bij, en het afbouwen van medicatie die het valrisico verhoogt. De preventie van botbreuken en de behandeling van botontkalking valt buiten deze cursus.
Met deze kennis ben je in staat om oudere patiënten met een verhoogd valrisico aan de balie te herkennen en vervolgens goed voor te lichten. Je kunt oudere patiënten die valrisicoverhogende geneesmiddelen gebruiken adviseren over en begeleiden bij het gebruik van deze geneesmiddelen.
Na afloop van deze cursus: