Deze cursus is onderdeel van een pakket voor apotheekhoudende huisartsen.
Het nefrotisch syndroom is een zeldzame aandoening; naar schatting treedt het in Nederland bij vijf per 10.000 inwoners op, bij volwassenen en kinderen. Een syndroom is een combinatie van ziekteverschijnselen die vaak tegelijk optreden, daarom spreekt men van het nefrotisch syndroom indien naast een flinke proteïnurie en eiwituitscheiding, ook oedemen, hypoalbuminomie en een hyperlipidemie kunnen voorkomen.
De oorzaak van het nefrotisch syndroom is niet altijd duidelijk. Meestal (vooral bij kinderen) lijkt het te gaan om een aangeboren, erfelijke nierafwijking.
Het kan ook een verworven nierafwijking zijn, bijvoorbeeld door auto-immuunziekten. En het kan gaan om een onderdeel van een onderliggende ziekte of een ander syndroom, zoals reumatoïde artritis, diabetes mellitus of amyloïdose.
In deze cursus worden de diagnose en de pathofysiologie van het nefrotisch syndroom behandeld. Hierbij wordt uitgelicht dat het bij volwassenen anders in elkaar zit dan bij kinderen.
Vervolgens komt de behandeling aan bod, eerst de behandeling in algemene zin, zoals de regeling van de bloeddruk en de hyperlipidemie. Daarna worden de specifieke behandeling van de aandoeningen die ten grondslag liggen aan het nefrotisch syndroom besproken.
De gevolgen voor de farmacokinetiek van bepaalde
Na het volgen van deze cursus: