![]() |
Omschrijving
Symposium met het thema: Preventie van astma en allergieën bij kinderen
Datum: ma 10 & di 11 maart 2025
Locatie: Naturalis Biodiversity Center, Leiden.
Organisatie: Longfonds en Leids Universitair Medisch Centrum
Beoogde doelgroep/deelnemers: kinderartsen, (kinder)longartsen en andere zorgprofessionals, onderzoekers in het wetenschappelijk longenveld, beleidsmakers en andere stakeholders in de domeinen kind- en jeugdzorg, kinderopvang en educatie.
Leerdoelen voor deelnemers aan het symposium:
Kennishiaten aanvullen t.a.v. de invloed van de leefomgeving en leefstijl op het voorkomen van astma en allergieën
Dankzij de wetenschappelijk onderbouwde kennisdeling van het tweedaagse symposium, beschikt de deelnemer over de meest actuele kennis om astma en allergieën bij kinderen te voorkomen;
Dankzij 14 keynote sprekers uit binnen- en buitenland (waaronder (long)artsen en(arts-)onderzoekers) krijgt de deelnemer inzicht in de relatie tussen het microbioom en de leefomgeving waarin kinderen opgroeien en over de invloed ervan op het voorkomen van astma en allergieën;
De deelnemer krijgt handvatten voor de praktijk. Er is veel aandacht voor de aanpak en de onderzoeksresultaten van het succesvolle Finse Astma- en Allergieprogramma en hoe deze naar de Nederlandse situatie vertaald kunnen worden.
Handvatten voor praktijk
De deelnemer herkent dat hij/zij vanuit de eigen professie effectief kan bijdragen aan preventie en krijgt praktische handvatten aangereikt, geënt op de effectief gebleken interventies in het Finse programma (gedragsverandering/leefstijl).
De deelnemer is in staat kennis over deze interventies goed onderbouwd mee te nemen in adviezen aan relevante doelgroepen, zoals ouders.
Reflectie
De deelnemer is in staat te reflecteren op effectieve preventiestrategieën en om binnen de eigen professie uitdagingen bij implementatie te identificeren en aan te pakken.
Samenwerking en draagvlak voor preventieve aanpak astma en allergieën
Als beroepsgroep herkennen de deelnemers het belang en de mogelijkheden van interdisciplinaire samenwerking en van hun eigen rol om sneller en effectiever tot een breed preventieprogramma te komen gestoeld op het Finse succes.
Samenvattend
Na afloop van het symposium heeft de deelnemer meer kennis over preventieve interventies om astma en allergieën bij kinderen te voorkomen door aanpassingen in leefomgeving en leefstijl. Daarbij is de directe relatie tussen ons microbioom en de leefomgeving het uitgangspunt. De deelnemer herkent hoe deze inzichten in Nederland toepasbaar kunnen zijn. De deelnemer kan opgedane kennis omzetten in adviezen binnen de eigen professie, bijdragen aan de ontwikkeling van beleidsstrategieën en preventie- en implementatieplannen vertalen naar de praktijk.