Artsen hebben niet voor alle klachten van patiënten een medische verklaring en vinden consulten met patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) doorgaans lastig. Patiënten voelen zich dikwijls onbegrepen door de dokter. Omdat veel patiënten met SOLK een medisch specialist bezoeken, is er in het Erasmus MC een SOLK-training ontwikkeld waarin specialisten en aios leren beter door te vragen naar deze klachten en hun uitleg en advies beter af te stemmen met patiënt en huisarts. Uit onderzoek blijkt dat getrainde specialisten effectiever communiceren met SOLK-patiënten dan ongetrainde artsen.
De verwachting is dat meer artsen hier gebruik van kunnen gaan maken én de kwaliteit van de training gewaarborgd blijft.
Leerdoelen
- De arts heeft na afloop van deze training:
- Een brede kennis aangaande theorie, achtergronden, epidemiologie, etiologie, behandelmodellen en behandelmogelijkheden voor patiënten met SOLK en somatoforme stoornissen.
- De vaardigheid cognitief gedragstherapeutische technieken in te zetten in consulten met patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten voor wat betreft exploratie, uitleg, vervolgbeleid en terugrapportage:
- Exploratie van lichamelijke, emotionele, cognitieve, gedragsmatige en sociale aspecten van de lichamelijk onverklaarde klachten van een patiënt via de SCEGS analyse.
- Uitleg geven aan patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten op basis van de bevindingen uit exploratie, anamnese en onderzoek over de oorsprong en het beloop van hun klachten.
- Uitleg geven over de rol van vicieuze cirkels en neerwaartse spiralen bij het in stand houden van de lichamelijke klachten.
- Uitleg geven aan patiënten met onverklaarde klachten wat ze van aanvullend specialistisch onderzoek kunnen verwachten.
- Effectief geruststellen van patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten.
- Adequaat reageren op onzinnige verwijzingen.
- Adequaat een terugrapportage naar de huisarts maken, waarin de verwijsvraag van de huisarts zowel als de hulpvraag van de patiënt met lichamelijk onverklaarde klachten beantwoord wordt met een duidelijke uitleg over bevindingen en advies.
Omdat in de praktijk blijkt dat de 4 bijeenkomsten, waaruit de klassieke SOLK-training bestaat, lastig zijn in te roosteren, ontwikkelt het Erasmus MC momenteel een blended versie van de training (eveneens 14 uur), waarbij face-to-face bijeenkomsten en online zelfstudie met opdrachten worden gecombineerd.