Bedrijfskunde is het vakgebied dat zich bezighoudt met de organisatie en marktomgeving van bedrijven. Het jonge vakgebied maakt gebruik van inzichten uit andere disciplines zoals bedrijfseconomie, economie, psychologie en sociologie. Bovendien is het sterk op de praktijk gericht; veel inzichten worden ontleend aan de praktijk en aangewend om de strategie en organisatie van bedrijven en andere organisaties aan te passen. Bedrijfskunde houdt zich vooral bezig met inkoop, verkoop en marketing, kwaliteitszorg, ondernemingsfinanciering, management van bedrijfs-processen, personeelszaken en bedrijfsstrategie. Ook juridische, psychologische en technische processen in bedrijven komen aan bod.
Bedrijfskunde in de zorg?
Bedrijfskunde houdt zich vooral bezig met de relatie tussen de zorgconsumenten-markt en de zorgorganisatie. Doel is om de strategie van zorgbedrijven aan de marktontwikkeling aan te passen. Want er is veel aan de hand in de zorgmarkt en daarom is de vraag naar ontwikkeling van bedrijfskundige kennis en kunde van zorgprofessionals groot. Vandaar deze leergang Bedrijfskunde in de Zorg.
Deelnemers aan de nieuwe leergang Bedrijfskunde in de Zorg zijn zorgprofessionals die meer kennis, begrip en inzicht willen verwerven in de (complexe) bedrijfskundige samenhang van een zorgorganisatie. En eigen collega’s en medewerkers uit willen kunnen dagen door slimme vragen, alternatieven van oplossingen aan te reiken en aan te kunnen geven welke oplossingen en waarom de voorkeur verdienen. Tot slot leiderschap kunnen en willen vertonen (met name in kritische perioden) die elke organisatie door kan maken. Om hier richting aan te geven wordt gedurende de leergang aan een persoonlijk visiedocument over de ontwikkeling van de eigen organisatie gewerkt.