![]() |
Symposium naar aanleiding van het verkrijgen van de ACE op de MKA Den Bosch en MKA Tilburg. In feite deel 2 van het symposium Patiëntveiligheid van binnenuit georganiseerd. Maar nu ligt de focus op de meldkamer waar veilige zorg voor onze patiënten start.
Het doel van dit symposium is inzicht verschaffen in de werkwijze van de MKA en vergroten van het gezamenlijk veiligheidsdenken. Er is nog veel winst te behalen: binnen onze eigen organisatie, maar ook bij ketenpartners. We hebben een gezamenlijk belang: het vergroten van de patientveiligheid. In principe staat dat los van het middel ProQA of NTS. Dus is ook interessant voor meldkamers die niet met AMPDS werken.
Mensen, ook professionals, beseffen vaak niet dat een keuze voor een bepaalde inzet onder zeer hoge druk wordt gemaakt. Vaak in een split second, afgaand op wat hij hoort, moet de centralist een keuze maken, vaak met factoren die dit bemoeilijken zoals human factors en een drukke werkvloer. Met verschillende disciplines en bijbehorende vragen, regelmatig contact met de collega van uitgifte, simultaan binnenkomende telefoontjes via 112 en van rijdienst, ketenpartners e.d. Dat vergt snel schakelen. (Vergelijk het met een arts op de SEH: die is ook niet met twee reanimaties tegelijk bezig). Na het afronden van een soms heftige melding moet vaak meteen weer worden overgegaan tot de volgende melding. Geen tijd van bezinning, maar het omzetten van de knop en doorgaan. Met kwaliteit en patientveiligheid steeds hoog in het vaandel. Dat vergt het nodige van de centralist. Hoe gaat dat maken van de juiste keuze in zijn werk? En hoe faciliteert de RAV de centralist hierin? Hoe bewaken we de kwaliteit en houden we de standaard hoog? Maar ook over hoe ketenpartners samen met de meldkamer de best mogelijke zorg bieden, bijvoorbeeld bij de overdracht van de patiënt. Wat komt daar allemaal bij kijken? Daarover gaat dit symposium.
Onderdelen:
Uitleg over: Hoe gaat onze RAV/Meldkamer om met kwaliteit van zorg?
Wat is de definitie, wat betekent het? Hoe hebben we kwaliteitsdenken verwerkt binnen onze meldkamers en organisatie? ZEB is afgeleide van ZEB. We werken met meetbare factoren. Wat is onze werkwijze en wat zijn de uitkomsten? HOE, WAT EN WAAROM? En hoe belangrijk is een goede zorgoverdracht: van huisarts naar RAV en vice versa, en op de SEH.
Uitleg over 112-meldingen: triage en de invloed van human factors.
Hoe mensen denken en welk effect dit heeft op de inzet bij een 112-melding. Beschrijving van near miss (zijn voorbeelden van). Doen van aannames (unintentional blindness of eigenlijk deafness). Maar ook het principe van afschalen. Wat is het en hoe werkt het. Het is vaak niet bekend dat dat óók kan.