MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
Dagdeel
organisatie
Instituut Verantwoord Medicijngebruik
kosten
basistarief
€ 195
annuleringsvoorwaarden
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Farmacologie
ICPC:
A
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
punten
locatie
IVM - Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik
Churchilllaan 11
3527 GV Utrecht
☎ +3188 8800 400
overig
19
Jun
2017
Geneesmiddelen in het verkeer
Deze bijeenkomst is reeds geweest
Wilt u toekomstige nascholingen vinden:
Op het gebied van:
'Farmacologie'
Van aanbieder:
Instituut Verantwoord Medicijngebruik
In de omgeving:
Utrecht

In Nederland zijn naar schatting jaarlijks 33 tot 66 verkeersdoden toe te schrijven aan het gebruik van geneesmiddelen. Veel patiënten zijn zich onvoldoende of niet bewust van de risico's van rijden onder invloed van geneesmiddelen. Meer dan de helft van de gebruikers past zijn rijgedrag niet aan naar aanleiding van verkregen informatie. Daarnaast is de gebruiker zich vaak niet bewust van de mogelijke juridische consequenties. Huisartsen en apothekers hebben - conform de WGBO - de plicht en verantwoordelijkheid hun patiënten goede en duidelijke informatie te geven over de mogelijke nadelen van de voorgeschreven medicijnen. Daarnaast moeten ze - indien relevant - mogelijke alternatieven bieden.

Om de zorgverleners te ondersteunen in het geven van informatie en alternatieven heeft de KNMP de Contra-indicatie Verkeersdeelname ontwikkeld, met specifieke adviezen per geneesmiddel. Huisartsen, apothekers en hun assistenten moeten patiënten op basis van deze adviezen helder en correct adviseren. Daarvoor is het nodig dat deze zorgverleners voldoende kennis hebben van de adviezen en juridische aspecten. Ook moet voor hen duidelijk zijn hoe men de adviezen duidelijk kan communiceren naar de patiënt en welke alternatieven ze kunnen bieden.

Na afloop van deze nascholing weten de deelnemers:

  • hoe geneesmiddelen de rijvaardigheid kunnen verminderen en waar ze kunnen opzoeken in welke mate een geneesmiddel de rijvaardigheid beïnvloedt.
  • welke informatie ze hun patiënten moeten geven met betrekking tot verkeersdeelname en wat hun eigen verantwoordelijkheden hierbij zijn.
  • welke zaken in hun eigen apotheekteam of huisartsenteam verbeterd kunnen worden ten aanzien van verkeersdeelname en hoe ze dit het beste kunnen aanpakken.

Daarbij kennen ze de drie categorieën van potentieel rijgevaarlijke geneesmiddelen en de wetgeving met betrekking tot rijgeschiktheid.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!